4 izgalmas nyári recept – Frissítő falatok és üdítő kortyok

by on

Nagy melegben nem vágyunk nehéz ételekre és nincs kedvünk sokat pepecselni a konyhában sem. Olyan ételeket és italokat válogattunk össze, amit könnyű elkészíteni és emellett üdítően hatnak a szervezetünkre.

Könnyű leves, főzés nélkül

Az uborkáról már régen nem pusztán a hagyományos saláta jut eszünkbe. A görög eredetű tzatz ikit sokan megkedvelték idehaza is, már-már elmaradhatatlan kelléke egy-egy nyári grillezős vacsorának. A most bemutatott leves nagyon közeli rokona, és amellett, hogy rövid idő alatt elkészíthető, a másik nagy előnye, hogy előre megcsinálhatjuk, így akár vendégváróként is bevethetjük.

Hideg uborkaleves

Hozzávalók 4 személyre:

10 dl joghurt
1 dl tejföl
1 db kígyóuborka
1 csokor petrezselyemzöld
Só, fehérbors
1 dl száraz fehérbor
2 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
Az uborkát lereszeljük, a fokhagymát fokhagymaprésen átnyomjuk, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk. Mindezeket egy magasabb edénybe tesszük, hozzáadjuk a tejtermékeket és a fehérbort, majd kézi turmixgéppel egyneműsítjük. Sóval és borssal ízesítjük, és legalább egy órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt kevés natúr felvert tejszínhabbal dúsíthatjuk.

Hal és zöldség: a nyerő páros

Nagy kár, hogy mi magyarok nem fogyasztunk sok halat, pedig természetes vizeink és a halastavaink bőséges alapanyagot szolgáltatnak hozzá. Legalább hetente egyszer kerülhetne halétel az asztalunkra, mert értékes fehérjéi és zsírsavai elengedhetetlenek az érrendszerünk karbantartásához, a betegségek megelőzéséhez. Hizlaló köretek helyett adjunk mellé zöldséget, és máris kész az egészséges és roppant ízletes főétel.

Marinírozott fogas filé cukkini carpacchio-val és sült endíviával

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg fogas filé
2 db cukkíni
2 db endívia
1 csokor kapor
Só és bors
4 gerezd fokhagyma
1 dl fehérbor
1 dl olívaolaj
2 dl tejszín

Elkészítése:
A bőrös fogast felszeleteljük, és hirtelen megsütjük úgy, hogy kérget kapjunk, de a hús maradjon szaftos.
Ezután a fehérborba sót, borsot, fokhagymát, kaprot és olívaolajat teszünk, majd a fogast ebbe a marinádba helyezzük. Legalább 24 órát érleljük hűtőben.
A vékony szeletekre vágott cukkínit és a leveleire szedett endíviát sóval, borssal fűszerezzük, és kevés olívaolajon roston megsütjük.
Ezután a fogast a szószból kivesszük és tányérra helyezzük, a marinádot leszűrjük.
A fennmaradt fokhagymás-kapros sűrűjét tejszínnel felfőzzük, majd ráöntjük a halra.

Limonádé variációk

Kettő gyümölcsös ital receptjét osztjuk meg önökkel, melyeket fogyaszthatunk akár étkezés előtt, akár azt követően. A receptben szereplő long drink-es poharat bármilyen 4-5 dl-es pohárral helyettesíthetjük, bár akkor nem lesz ennyire szép az elkészített ital látványa. Nehogy elrettentsen minket a tömőfa hiánya (ez nem kötelező kellék egy átlag konyhában), helyette a fakanál nyele is megteszi.

Hűvös mentás limonádé

Egy long drink-es pohárba öntsünk 3 cl cukorszirupot, erre facsarjuk rá 1 lime levét. Egy másik lime-ot gerezdekre vágunk, a pohárba halmozzuk, tömőfával összetörjük. Ráhelyezzük a mentaleveleket (kb. 10 db-ot), tört jeget adunk hozzá, koktélkanállal felkeverjük, 3 dl szódavízzel felengedjük.
Lime karikákkal, mentaággal, szívószállal díszítve kínáljuk. Kívánság szerint alkohollal is készíthető ez a koktél.

Narancsos nyári frissítő

Egy long drink-es pohárba öntsünk 3 cl cukorszirupot, erre facsarjuk rá 1 lime levét. Cikkekre vágunk fél-fél narancsot és lime-ot, beletesszük a pohárba, de nem törjük össze. Tört jéggel összekeverjük, 3 dl szódával felengedjük.
Narancskarikákkal, lime karikákkal, szívószállal díszítve kínáljuk.

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Spam Protection by WP-SpamFree Plugin