A nyári hajápolás titka

by on

Nyáron nem csak a bőrünknek, a hajunkat is káros hatások érik, ezért különleges védelemre van szüksége.

Az biztos, hogy ha meg akarjuk őrizni a tincseink épségét, akkor a szalmakalap mellett másra is szükségünk lesz. A hajunk nyáron ki van téve az UV-sugárzásnak, a medence klóros vizének, és a városban is veszélyek leselkednek rá: a levegőben lebegő szennyező anyagok és a magas páratartalom. Ezek a hatások külön-külön is károsítják a hajszálakat kívülről borító vékony, finom és érzékeny réteget, a kutikulát. Megsértik az összefüggő felszínét, réseket ütnek a káros külső hatásoktól védő pajzson.

Honnan tudjuk, hogy a hajunk segítségre szorul?

 

  • az eddigieknél szárazzabbá váltak a tincseink;
  • nem a megszokott módon habzik a samponunk;
  • nedvesen könnyebb kifésülni a hajunkat, mint szárazon;
  • nincs elég tartása, és hamar összeesik a frizurád;
  • a hajszálakat szemügyre véve törést fedezünk fel rajtuk.

Táplálásra van szükség, de csak mértékkel!

Meg kell erősítenünk a hajunkat, hogy ellenállóbbá váljon a károsító környezeti hatásokkal szemben. Segíthetnek a proteint, ceramidokat, avokadó olajat tartalmazó termékek. Azonban ügyeljünk rá, hogy ezeket csak a javasolt mennyiségben vigyük fel a hajunkra, mert túlzásba víve a használatukat könnyen elnehezítik a hajszálakat, és lelapul a hajunk.

Vigyázzunk a festett tincsekkel!

A hajfestékek nem szeretik az UV-sugarakat és a klórt. A kémiai szerekkel világosított tincsek reakcióba lépve a medence klóros vizével elszíneződnek, zöldes árnyalatot kaphatnak. Elkerülhetjük a bajt, ha még mielőtt a medencébe csobbannánk, benedvesítjük a hajunkat, így kevesebb klóros víz tud behatolni a hajszálak belsejébe. Pancsolás után irány a zuhany, ahol a hajunkból is ki kell mosnunk a medence vizét.

A napfény hatására még a természetes hajszín is világosabbá válik néhány árnyalattal. A festett haj esetében a kémiai anyagok szerkezetváltozással reagálnak a napfényre, és ennek hatására megváltozik a színük – a szőke még világosabb lesz, a vörös rőtté válik, a barna a kelleténél több vöröses árnyalatot kap. Ha szeretnénk megőrizni a megálmodott hajszínünket, akkor folyamatosan védenünk kell a szálak felszínét, és a hidratálásról is gondoskodnunk kell.

Elő a fényszűrőkkel!

A hajszálak szerkezete pont úgy károsodik az ártalmas UV-sugaraktól, mint a bőrünk. Mielőtt bevetnénk a fényvédő szűrőkben gazdag hajápolókat, törölközővel itassuk le a hajunkról a vizet. Ez fontos, mert ha túl vizes hajról a kencék a vízcseppekkel együtt lecsöpögnek és végigfolynak a hátunkon, akkor könnyen „csíkosan” barnul le a bőrünk.

Nem csak a hajszálainkat, a fejbőrünket is óvnunk kell, mert a napsugárzásnak állandóan kitett bőrfelületeken – ilyen a fejbőrünk is – lényegesen gyakrabban alakul ki rosszindulatú bőrelváltozás, pl. melanoma. Az a legjobb, ha valamilyen fejfedőt viselünk, de még ilyenkor is érdemes sűrűn változtatni a választékunk helyét, így elkerülhetjük, hogy egy fájdalmas piros csík emlékeztessen a szabadban töltött időre.

 

Nem csak a medence partján kell vigyáznunk a hajkoronánkra!

A légszennyezettség sokszor az egekbe emelkedik a nyár folyamán, ami megviseli, gyengíti a hajszálakat. Az ilyenkor magas páratartalom még az egyébként csak hullámos hajat is képes begöndöríteni.  A koszos haj kevésbé képes ellenállni a káros környezeti hatásoknak, ezért a nagy melegben gyakrabban kell hajat mosnunk.

A hajunkat érő hő hatások (hajszárító, hajvasaló, sütővasak) élettelenné teszik a tincseinket. Ezek a károsodások tovább súlyosbodnak a nyár folyamán. Bármennyire is a rabjává váltunk, a hajvasalót semmiképpen ne használjuk heti egy alkalomnál gyakrabban. Még ilyenkor is tartsuk be a hajvasalás szabályait: a mosást követően teljesen szárítsuk meg (inkább langyos, mint forró levegővel) a hajunkat, ápoljuk erősítő és hővédő szérumokkal, majd a vasalót a lapjai közé fogott tincsen óvatosan, folyamatos mozdulattal, egyenletesen húzzuk végig a tövétől a végéig.

You may also like