Ezerarcú bodza

by on

Azt tudjuk, hogy a bodza finom és a gyógyító erejét is ismerjük, de csak kevesen hallottak róla, hogy szuper kozmetikai hatóanyag. Érdemes megismerkedni ezzel az oldalával is!

A fekete bodza (Sambucus Nigra L.) roppant sokoldalúan hasznosítható növény. A közel 5 méteres cserje vagy fácska igazi kozmopolita. Így nevezik azokat a növény fajokat, melyek a világ számos részén előfordulnak. Nyílik mindenütt hazánkban is, a legtöbbször az erdők szélén találkozhatunk vele. Ernyős virágzata jó nagyra nő, átmérője 20 centiméter körüli. A sárgás fehér virágzatot alkotó ezernyi apró virágból fejlődnek a jellegzetes sötét színű bogyótermések.

A gyógyhatása mellett a bogyó kiváló természetes festék alapanyag, isteni szörp és bor készíthető belőle, emellett a virága és a termése is hasznosítható a kozmetikai iparban. Utóbbinak egyetlen nehézsége pont abban rejlik, amitől istenítik a festékiparban, vagyis komoly gondot okoz a bogyóban található színanyagok kiküszöbölése.

A szépséges virág

A jellemzően májusban nyíló virágban rejlő értékes hatóanyagok, a flavonoidoknak fokozzák az érfalak rugalmasságát, ezért az apró erek által ellátott bőrszövet vérellátás javul. Ismert az antioxidáns hatása is, ezért alkalmas a bőr idő előtti öregedésének a visszaszorítására.
Jó tudni, hogy a profik a virágot akkor kezdik el begyűjteni, amikor a virágzat külső virágai már kinyíltak, de a belsők még bimbósak. Az egész ernyős virágzatot egyben vágják le – igen óvatosan – és a hatóanyagokat is károsító elszíneződés elkerülése érdekében úgy vigyáznak rájuk, mint a hímes tojásokra.

Bőrfrissítő bogyók

Kozmetikai szempontból a bodza termése a magas (1% körüli) AHA-sav, azaz gyümölcs-sav tartalma miatt kerül előtérbe, ezért remekül hat kémiai hámlasztóként. A kiemelkedően magas C-vitamin tartalom szintén élénkíti a bőrt, míg az ásványi anyagok, a mangán, a szilícium és a cink gondoskodnak az erősítéséről.
A termés begyűjtését általában szeptemberben kezdik, ekkor a leglédúsabb a bogyó. Mindig szárral együtt kell levágni a bokorról!

A magból nyert olaj igazi kincs

Az élelmiszeriparban a bogyók tömegének közel ötödét kievő mag melléktermék, a szépségipar számára azonban valóságos kincs. A belőlük sajtolt olajban található esszenciális zsírsavak hidratáló erőműként vethetők be a krémekben. Mielőtt azonban erre sor kerülne, „meg kell szabadulni” az átható – nem éppen finom – illatanyagától.  A vízháztartást optimalizáló hatása mellett a magból nyert olaj is tartalmaz antioxidáns összetevőket.

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Spam Protection by WP-SpamFree Plugin