Feng shui kert – Az érzések fontosabbak a szabályoknál2

by on

Vannak kertek, ahol mindenki szívesen időzik, és vannak kertek, melyeket szinte észre sem veszünk. A vonzó kertekben egyszerűen jól érezzük magunkat. A feng shui kert kialakítása során is csak ezt a szempontot kell szem előtt tartani, az a lényeg, hogy a kert igazodjon az egyéniségünkhöz, megteremtve a kiegyensúlyozott kapcsolatunkat a természettel. Ennek érdekében, a feng shui elvei szerint, biztosítanunk kell a chi szabad áramlását és ügyelnünk kell a jin és a jang egyensúlyára.

Gondoskodnunk kell róla, hogy az életenergia bejuthasson, lágy vonalban keresztülhaladhasson, majd ki is juthasson a kertből. A jin és jang egyensúlyát a növények és az egyéb kertelemek megfelelő arányával valósíthatjuk meg. A növények, a víz, a föld és a gyep adják a jin energiát, míg a kövek, a díszítőelemek, a szökőkutak, a szobrok, a gömbök, az asztalok stb. a jang jelenlétét biztosítják.

Fontos, hogy a feng shui kert nem pusztán gyönyörködtet, sokkal inkább életteret biztosít. Olyan részeket is érdemes kialakítanunk, ami alkalmas játékra, beszélgetésre, gondolkodásra, sőt tanulásra is. A kertünkben ennek megfelelően több helyen is lehetnek ülőbútorok, asztalok. A feng shui kert ideális szellemi játékok űzésére, mint a sakk vagy más táblajátékok, ezért ha a hely engedi, akár kerti sakkot is nyugodtan építhetünk.

Éltető növények

A feng shui kert alapszerkezetét a fák és a bokrok adják, amivel az évelő és egynyári növények harmonikus egészet alkotnak. A feng shui szerint a fák összegyűjtik a chi-t, ezért környezetükben sokkal több éltető energia van jelen, ám a kert közepén soha ne álljon egy magányos fa, mert „rabul ejti” a chi-t, megakadályozva annak szabad mozgását. A bokrok és a kúszónövények segítségével tudjuk a kellő helyeken kizárni kertünkből a külvilágot, de arra is alkalmasak, hogy a kertünket különböző területekre tagoljuk. Az évelő és egynyári virágok, színükkel, illatukkal gyönyörködtetnek. Míg a kínai kertépítők kerülik a tarkaságot, addig az európai emberek számára fontos a sokszínűség, így ebben is nyugodtan hagyatkozhatunk a saját megérzésünkre. Az úgynevezett meleg (rövidebb hullámhosszúságú) és hideg (hosszabb hullámhosszúságú) színek energiája különböző, ezért is hatnak ránk egymástól eltérően. A feng shui szerint a piros a jang hatását, míg a kék a jin-ét erősíti, a sárga átmenetet képez, és a zöld, mint a sárga és a kék „keveréséből” keletkező szín az tökéletes egyensúlyt képviseli a kertben. Arra is gondolnunk kell, amikor színek alapján választunk virágot, hogy a kertben az egyes térelemeknek, a burkolóanyagoknak, a köveknek és magának a földnek is van színe, ezek jellemzően a barnák és a szürkék különböző árnyalatait képviselik.

A színük mellett a növények illata is meghatározó lehet, ezért telepítünk fűszer- és gyógynövényeket is a kertünkbe. Ezek aromás illata képes befolyásolni a gondolatainkat és az érzéseinket.

Energiát adó víz

A keleti filozófia szerint a hegyekben születő életenergiát, a chi-t, a víz gyűjti össze. A víz egyben a jólétet, a bőséget, a lelki és anyagi gazdagságot is jelképezi. Ezért van minden feng shui kertben víz, tavacska, csobogó, szökőkút vagy kis patak formájában. Arra ügyeljünk, hogy a csobogó és a csörgedező erecske halk legyen, mert az erős hangok elterelik a figyelmet a gondolatainkról. Az is fontos, hogy a kis vízfolyásunk a természet törvényeit betartva fentről lefelé folyjon, és az útja ne egyenes, hanem lehetőleg kanyargós legyen, ezzel biztosítva, hogy a chi bejárja a kertet és el is időzzön ott egy kicsit.

Harmóniát nyújtó kövek

A kövek jelenléte jin-t erősíti kertünkben, és nagyban fokozzák a biztonságunkat, a lelki nyugalmunkat. Képezhetünk belőlük sziklakertet, építhetünk utakat, de egy-egy kőszobrot is elhelyezhetünk. A köveket ne csak simán a felszínre tegyük, hanem ássuk ki a helyüket, hogy lehetőleg az egyharmaduk földben legyen. A sziklakert kialakításánál figyeljünk rá, hogy a magas, csúcsos kövek és a laposak legyenek egyensúlyban egymással. Nem véletlen, hogy minden feng shui kertben utak kanyarognak! Ezek kötik össze a kert különböző részeit, ezzel biztosítják, hogy a kertünk egységes egészet alkosson. Az sem véletlen, hogy ezek az ösvények kanyargósak, ezzel nagyobb teret engednek a pozitív energiának, mert a feng shui szerint az egyenes úton felgyorsuló energiának jóval kisebb a ránk gyakorolt pozitív hatása.

Középpontban a chi

A feng shui kertben mindig van egy szabad terület, ez a kert középpontja, aminek nem kell mértani középnek lennie, sokkal inkább a kert szívét jelképezze ez a terület. A kert többi részét úgy kell kialakítanunk, hogy három oldalról óvja ezt a területet, míg a negyedik oldal szabadon engedje a tekintetünket. Itt, a középpontban fű van és esetleg kőszobor. Ezen a ponton a legerősebb a kertünkben a chi jelenléte, éppen ezért ez a legideálisabb terület a taj chi gyakorlására is. Itt tudjuk a legtöbb energiát befogadni, valódi vitalitás központként tudjuk használni a kertünknek ezt a részét.

You may also like