Magyarország különösen gazdag termálvizekben, hévízkészlete világviszonylatban is jelentős, európai viszonylatban pedig egyedülálló. Gyógyvizeink száma is csodálatra méltó, jelenleg 217 fürdési célra alkalmas forrást és kutat tartanak nyilván. Talán épp e nagy számok miatt a hétköznapokban a termálvizet  gyakran helytelenül azonosítják a gyógyvízzel.

  • A jelenleg érvényben lévő Európai és Magyarországi jogszabályoknak megfelelően termálvíznek az a hévíz nevezhető, amelynek a hőmérséklete meghaladja a 30 °C-ot.
  • A termálvízzel ellentétben a gyógyvíznek semmi köze a víz hőmérsékletéhez, minősítése sokkal összetettebb feladat. Olyan felszín alatti vizeket nevezünk gyógyvíznek, melyeknek bizonyítottan valamilyen gyógyhatása van. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóságának feladata, hogy – egy önkormányzat vagy fürdő kérésére – elvégezze a minősítő teszteket.

Tartozunk magunknak annyival, hogy mielőtt fürdőzni megyünk, tájékozódjunk: termálvíz vagy gyógyvíz vár bennünket, hiszen csak az utóbbitól remélhetünk bizonyítottan gyógyulást.

Most induló sorozatunkban bemutatjuk, hogy miért jó és kinek ajánlott egy-egy termálfürdőzés, vagy gyógyfürdőzés, illetve milyen „szabályokat” kell betartanunk ahhoz, hogy biztosan hasznunkra váljon.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Spam Protection by WP-SpamFree Plugin