Kötelező feladat: hidratálás

by on

A fakó és élettelen bőr, a sprőd hajszálak egyik legbiztosabb ellenszere a megfelelő hidratálás. Ám a részmegoldás itt nem elég! A legtöbb nő beszerez egy jó kis hidratáló arckrémet és azt gondolja, hogy ezzel mindent meg is tett a cél érdekében. Pedig a bőrnek az egész testünkön kellő mennyiségű vizet kell tartalmaznia, még a fejbőr és a hajszálak is törődést igényelnek.

A vízhiány jelei egyértelműek:

A bőr fénytelen;
Veszít a rugalmasságából;
Apró rácok jelennek meg rajta;
Érdesebbé válik a felülete;
A fejbőr viszket, a haj nehezen fésülhetővé válik.

A fő bűnök, amelyek a bőr dehidratációját okozzák:

Kevés folyadék fogyasztása, hiszen ilyenkor a szervezetünk a megfelelő működéséhez szükséges vizet a bőrünkből vonja el.
Hosszan tartó fürdőzés és vagy agresszív tisztálkodó szerek használata, mert ezek feloldják a bőr felső lipid rétegét, ezáltal a bőrünkben található víz könnyebben képes „elillanni”.
Az alkoholos, vagy magas koncentrációjú gyümölcssavas arctisztítók szintén károsítják a bőr védőköpenyét.
A hidratálókrémek mellőzése, vagy a nem bőrtípushoz igazodó krémek használata könnyen vízhiányt eredményezhet.
A túlzott napozás, esetleg leégés (a többi károsító hatásán túl) egyszerűen „elhasználja” a bőrünk vízkészletét.

Hol van a víz?

A bőrsejtekben és az őket körülölelő és összekötő sejt közötti állományban. Még a bőr felső rétegének a külvilággal érintkező része, a szaruréteg is 10 százaléknyi vizet tartalmaz normális esetben, holott az itt található a sejtek már elhaltak, és szép lassan le is peregnek, átadva helyüket az utánpótlásnak. A szarurétegben a szervezetet egyik csodájaként egy sok alkotórészből álló hidratáló faktor működik, ez nem csak a víz elvesztését gátolja meg, de azt sem engedi, hogy a kelleténél több víz jusson be a külvilág felől. A sejtek között, az összetartásukért is felelős anyagban található zsírok szintén közrejátszanak abban, hogy minél több vizet legyen képes a bőrünk raktározni. Sokáig talány volt, hogy a víz hogyan képes eljutni a szarurétegbe (ahol erek egyáltalán nem futnak), illetve azon belül hogyan áramlik, aztán egy Nobel-díjjal jutalmazott felfedezés ezt is megvilágította. A sejtmembránokon fehérjéknek köszönhető parányi csatornák (aquaporin csatornák) vannak, ezek nyitnak utat a víz számára a sejt közötti területek és a sejtek belseje között.

Hogyan hidratál a hidratálókrém és a testápoló?

A bőr felszínén lévő vizes-zsíros védőréteget megerősítve meggátolják, hogy a normálisnál több vizet veszítsen a bőrünk
A bőrszövetben található természetes vízmegkötők (például a hialuronsav) mennyiségét és működését fokozzák
A vízáramlását biztosító csatornák megfelelő működését segítik elő

Hajvédelem magas fokon

Amikor a festéstől sérülékennyé válik vagy a nem megfelelő formázástól (túl forró hajvasaló, hajsütővas vagy hajszárító) megsérül a hajszálakat védő „burok”, akkor a hajszálak belsejéből a víz is könnyen távozik. Ilyenkor a haj összeesik és fénytelenné válik. Előbbiekkel megegyező, vagy annál is erőteljesebb károsító hatása van az UV-sugaraknak, ezért fontos, hogy nyáron speciális UV-szűrős termékekkel óvjuk a tincseinket, illetve pakolásokkal segítsük a regenerálódásukat.

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Spam Protection by WP-SpamFree Plugin