NAP- közben és utána

by on

Bár tudjuk, hogy a nappal vigyázni kell, de mégis előfordult már velünk, hogy ennek ellenére valamelyik testrészünk pirosabbra sült a kelleténél.

Teljes körű óvatosság nappal a szabadban

Kevesen tudják hogy a bőrpír azonnal jelentkezik, míg a barnaság csak órák, napok múlva teljesedik ki. Ennek az a magyarázata, hogy másként hatnak az UVA és az UVB sugarak. Az előbbieknek köszönhetjük az azonnali bőrszínt, már akár a strandon is látjuk, hogy barnulunk, vagy rosszabb esetben pirosodik a bőrünk. Az UVB sugarak hatása csak később látható, néha nem is gondoljuk egy kellemes séta során, hogy barnulunk, de másnap reggel a tükörben meglátjuk kedvenc felsőnk formájának lenyomatát a bőrünkön.

Mindenképpen szükségünk van a szabad levegőn töltött órák során a napvédő készítményekre, mégpedig a bőrtípusunknak megfelelőre. Ha nagyon száraz a bőrünk, akkor legyen napkrém, ha hajlamos a zsírosodásra, akkor használjunk vizesebb állagú készítményt. Utóbbit nyugodtan használhatják a férfiak is.

Fontos, hogy ne spóroljunk a termékekkel, csak akkor érnek valamit, ha jó sokat kenünk magunkra. Figyeljünk oda arra is, hogy egyenletesen oszlassuk el, mert különben másnap foltos-csíkos lesz a bőrünk.

Duzzadt szem és bohócorr ellen

Az arcunkra a napvédők közül a speciálisan erre kifejlesztett terméket kell használnunk. Mivel nem minden pontját éri azonos mértékben a nap az arcunknak, általában az orr barnul le leghamarabb, tehát erre kell a legjobban odafigyelnünk. Kenjünk magasabb faktorszámú krémet rá és a napellenző is jó szolgálatot tehet. A szemünk és környéke egészen speciális figyelmet igényel. Az erős napfényben hunyorogva csak siettetjük a szarkalábak kialakulását, ezért viseljünk inkább napszemüveget. Jó ha tudjuk, hogy minél sötétebb az üvege, annál fontosabb, hogy profi UV-szűrő réteg legyen rajta. Erre azért van szükség, mert a sötét üveg becsapja a szemünket, nem húzódik össze a pupillánk (ez a szervezeted ösztönös védelmi intézkedése), így szabadon bejut a retinára a káros sugárzás. Nem véletlen, hogy a mediterrán népeknél van a legnagyobb napszemüveg kultusz!

Utókezelés este a fürdőszobában

Semmit nem ér a napozás előtti és közbeni védelem, ha nem vigyázunk a bőrünkre a napfürdőzés után! A strandolást befejezve langyos zuhannyal tisztítsuk meg a bőrünket a napozószerek, az izzadtság és a medencevíz maradványaitól. Ez után jöhet a kényeztető krémezés, alaposan, mindenhol. Ezzel egyrészt azonnal hidratáljuk a bőrünket, másrészt tápláló anyagokat juttatunk be, ennek köszönhetően kevesebb ráncocska alakul ki, szépen kisimul a bőr és a barnaság is tovább tart. Ha kicsit többet voltunk a napon, mint kellett volna, akkor más segítségre is szükségünk lesz. Használjunk kifejezetten a pirosodott bőrre kifejlesztett napozás utáni készítményeket, illetve a patikákban kapható égést kezelő spray-ket. A joghurt, a túró, a tejföl felkenése ilyenkor nem több mint bájos játék, ugyanis valóban van ezeknek a termékeknek bőrnyugtató hatásuk, de egy igazi égés esetén sajnos nem sokat segítenek.

Ha a bőrpír mellett a fejünk is fáj, esetleg hőemelkedésünk is van, akkor mindenképpen töltsük a következő napot egy hűvös szobában. Igyunk sok folyadékot, és ha egy napnál tovább tartanak a tünetek, keressük fel a legközelebbi orvosi rendelőt!

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Spam Protection by WP-SpamFree Plugin