Pedikűr házilag

by on

A jó pedikűr otthon is lábáztatással kezdődik. Kellemesen meleg vizet készítsünk, ebben pihentessük nagyjából 10-15 percig a lábunkat. A vízbe cseppentett rozmaring kivonat felpezsdíti a lábunkban a keringést, ám ha inkább a nyugtatás és az ellazulás a célunk, akkor használjunk levendulát.

Rend a lelke

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor az egyik lábunk még a vízben van, a másikat letörölgettük, jöhetne a körömvágás, ám kiderül, hogy sehol egy olló kézközelben. Rendszeresítsünk egy kis kosarat, amibe az összes pedikűr kellék belefér, így még a rend is nagyobb lesz a fürdőben!
A pedikűrözés egy kis ügyetlenséggel könnyen „veszélyes üzemmé” válhat, ezért mindig tiszta eszközöket kell használnunk. Az ollót mindig töröljük át egy alkoholos vattával, vagy egy fertőtlenítős törlőkendővel. A bőrreszelőket rendszeresen és alaposan mossuk ki és szárítsuk meg, a habkövet (sokan jobban szeretik, mint a reszelőt) negyedévente cseréljük le, mert szinte lehetetlen tisztán tartani.

Menetrend

Az áztatást követően távolítsuk el reszelőkkel a megvastagodott bőrt, de csak óvatosan! A sarkunkon és a talp egyes pontjain erőteljesen megvastagodott a bőrt soha ne akarjuk egyszerre lereszelni, hiszen érzékennyé, vagy akár fájdalmassá is válhat. Inkább két-három nap múlva ismételjük meg az eljárást. A bőrkeményedések megregulázását követően nyugodtan használjunk még lábradírt is, hiszen a szemcséi a reszelő után maradt apró kis egyenetlenségeket is lecsiszolják, amitől rendkívül selymessé válik a bőr az egész lábfejen. Érdemes a körömágy bőrét is jól megdolgozni a radírral, hogy a körömre nőtt elhalt bőrsejtek nagy részétől is megszabaduljunk. Ezután tegyük rendbe a körmöket, majd krémezzük be alaposan a lábunkat.

Szerezzünk be megfelelő eszközöket!

Mint minden tevékenység, a pedikűr is csak akkor lesz tökéletes, ha megfelelő szerszámokkal „dolgozunk”. A lábon növő köröm jóval erősebb, vastagabb, mint a kézujjainkon, ezért erősebb ollóra van szükségünk a megrövidítésükhöz, de használhatunk speciális körömcsipeszt is.  Akár egyiket, akár másikat részesítjük előnyben, fontos, hogy kellően élesek legyenek, különben csak tördelik, tépkedik a körmöt. Ha problémát okoznak a körömágyon kiálló bőrdarabkák, akkor ezeket óvatosan levághatjuk, ám ehhez a körömolló túlzottan ormótlan, sokkal könnyebben és szebben dolgozhatunk bőrvágó ollóval. Magát a körömágyra ránövő bőrt soha ne vágjuk le, inkább – mikor megpuhul az áztatás hatására – tologassuk vissza egy rózsafa pálcikával vagy a törölköző sarkával.

A krémezés nem maradhat el

Könnyed masszírozással dolgozzuk be a krémet, kezdjük a lábujjaknál (egyesével megsodorgatva őket), folytassuk a talpunkon és a lábfejünkön, majd haladjunk tovább az egész lábszáron fölfele, egészen a térdhajlatig. Miközben masszírozzuk, ne lógjon a lábunk, ahogy haladunk fölfele a masszírozással, egyre jobban nyújtsd ki a lábunkat az ég felé.

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Spam Protection by WP-SpamFree Plugin