Vendégváró étkek szőlővel

by on

Mint a gyümölcsöket általában, a szőlőt is megannyi módon hasznosíthatjuk a konyhában. Az étkezések záróakkordjaként a sajttál kiegészítője éppúgy lehet, mint a reggeli müzli ízesítője. Tehetjük salátába, de húsos ételek kiegészítő köreteként, vagy raguk alkotójaként is nagyon finom. Édességekhez is felhasználhatjuk a szőlőszemeket, és nem csak mazsolaként!

Most igazi különlegességek receptjét osztjuk meg Önökkel, melyeket akár ünnepi összejövetelek alkalmával is elkészíthetnek, biztosan nem marad majd el az elismerés!

A májas falatok nem csak előételként, hanem könnyű vacsoraként is megállják a helyüket. A rétest elkészítésétől sem kell megriadni, kész lapokat is használhatunk, a töltelék zamata azt is „megbolondítja”!

Falusiasan készített szárnyas májpástétom pirítósra tálalva, öntött salátalevelekkel, borral, suhintott szőlőszemekkel

Hozzávalók a májpástétomhoz (10 adag lesz):
200 -200 g libamáj, csirkemáj, kacsamáj
200 g kolozsvári szalonna
200 g vaj vagy margarin
200 g vöröshagyma
100-100 g zöldpaprika  és paradicsom
2 dl tejszín
0,5 dl vörösbor
0,5 dl konyak
20 g só
2 g frissen őrölt fehérbors
1 g kakukkfű
10 szelet házi kenyér

A salátához:
100 g paradicsom
fél-fél fej fejes saláta, lollo rosso, frizé
1 csokor petrezselyemzöld
100 ml ecet (alma vagy bor)
200 ml olaj (lehet olíva olaj)
200 g kristálycukor
50 g mustár
2-2 g só és frissen őrölt feketebors
1 dl fehérbor

A szőlőhöz:
200 g szőlőszem
20 g méz
20 g kristálycukor
1 dl bor
20 g margarin

 

Elkészítés:

1. A libamájat apró kockára vágjuk, pici sóval fűszerezzük, kevés margarinon nagy hő fölött serpenyőben átforgatjuk, majd hűlni hagyjuk.
A szalonnát, a  zöldségeket és a többi májat apróra vágjuk, majd ezeket is hirtelen átsütjük, pont úgy mint ezt megelőzően a libamájat.
Hozzáadjuk a fűszereket, a tejszínt, az italokat és összeforraljuk.
Ezután a maradék margarint is hozzátesszük és botmixerrel óvatosan nem teljesen simára, hanem ikrásra pürésítjük.
Hozzáadjuk a libamájkockákat, elkeverjük vele, és ha már kihűlt, legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük.

2. A salátákat megmossuk, összetépjük. Az ecetet és többi hozzávalóval összekeverve salátaöntetet készítünk.

3. A cukrot a margarinon karamellizáljuk, majd felöntjük kékszőlő esetében vörös-, fehérszőlő esetében pedig fehérborral (ennek a suhogása adja a nevét), beleszórjuk a szőlőszemeket, a mézet, majd összeforraljuk, úgy hogy rövid leve maradjon.

4. A kenyereket megpirítjuk és a májpástétomból kanállal galuskákat szaggatunk rá.

A salátát mellé halmozzuk, meglocsoljuk a salátaöntettel, majd a májpástétom környékét azon melegében a suhintott szőlővel díszítjük és rögtön tálaljuk.

Nagymama tökös-mákos rétese Othello szőlővel megbolondítva

Hozzávalók 4-6 személyre:

A tésztához
0,5 kg liszt
1 db tojás
csipetnyi só
0,1 kg sertészsír

A töltelék 3 rúdhoz
0,5 kg mák
0,3 kg porcukor
1 kg gyalult tök
0,5 l tej
0,3 kg Othello szőlőszem
7 db tojás
0,6 l tejföl

1. A lisztből egy pici sóval, egy kevés langyos vízzel és egy tojással tésztát dagasztunk. Jól kidolgozzuk, majd 3 db cipót készítünk belőle. Pihentetjük a tésztát legalább 30 percet, de előtte egy kevés olvasztott zsírral a cipókat megkenjük. Így a tésztánk nem cserepesedik a pihentetés alatt. Pihentetés után letakart asztalon a cipót kézzel kinyújtjuk – kihúzzuk szép vékonyra.

2. A legyalult tököt leöntjük a tejjel, majd 2-3 órán át ebben áztatjuk. A tököt jól kinyomjuk, kicsavarjuk, 3 felé osztjuk.
A darált mákot összekeverjük a porcukorral, a mennyiséget 6 felé osztjuk.
A szőlőt megmossuk, 3 felé osztjuk.
A tejfölt elkeverjük a tojásokkal, ezt is 6 felé osztjuk.

3. Egyesével megtöltjük a tésztákat. A kinyújtott tésztára rászórunk egy rész mákot, erre tesszük a tök 1/3-át, majd meghintjük egy újabb rész mákkal. Elszórtan meghintjük Othello szőlővel. (Télen friss szőlő híján rumba áztatott mazsolával helyettesíthetjük.)

Meglocsoljuk egy rész tejfölös-tojásos keverékkel, majd felcsavarjuk és zsírral kikent tepsibe helyezzük.

Ha mindhárom rétes a tepsiben van, akkor a maradék tejfölös-tojásos keverékkel meglocsoljuk őket.

Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten kb. 1 órán át sütjük. Gyönyörű szép ropogós lesz, de mégis lágyan szaftos.

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Spam Protection by WP-SpamFree Plugin