Hatásos, de kíméletes kardio edzések

by on

Interjú Nemes Viktóriával, a NaturMed Hotel Carbona gyógytornászával, fitnesz tanácsadójával

Nagyon nagy dolog, ha az elhatározást tett is követi, és elkezdünk rendszeresen sportolni. Ám nem mindegy, hogyan tesszük, hiszen nem az izomláz és a szervezet túlzott megterhelése a cél.

Miért a kardio edzést ajánlják a trénerek a több-kevesebb túlsúllyal küszködőknek?

A kardio edzések remek zsírégetők, akkor is segítenek, ha szeretnénk megszabadulni fölös kilóinktól és akkor is, ha fittebbek szeretnénk lenni. A raktározott zsír jelenti testünk legbőségesebb energiaraktárát. Az elraktározott zsírtól legjobban az aerob gyakorlatokkal szabadulhatunk meg, a zsír ugyanis fűtőanyag, amit mozgás során felhasználunk.

Mi történik ilyenkor a szervezetünkben?

Ahhoz, hogy „zsírt égessünk” megfelelő pulzusszámon, megfelelő ideig, megfelelő gyakorisággal kell fizikai aktivitást végeznünk. A zsír felhasználás azonban nemcsak az edzés intenzitásától függ, hanem az edzettségtől is.

Egy edzetlen ember keringési és légzési rendszere valamint az izomzata sincs felkészülve a fizikai terhelésre. Aki nem csak edzetlen, de jelentős túlsúllyal is küzd, annak egészségi állapotát figyelembe véve, több hónapos, jól megtervezett mozgásprogramra van szüksége. Ez alatt az idő alatt növekszik az izomtömege, fejlődik a keringési- és légzési rendszere, valamint az anyagcseréje. Közepesen edzett emberek közepes intenzitáson az aerob edzés során a 25-30. percben kezdik „égetni a zsírt”. A szervezetnek ennyi idő kell ahhoz, hogy az izmokban és a májban lévő szénhidrát raktárait kiürítse és a további munkavégzéshez zsírt használjon fel. Ekkor a periférián, a zsírszöveteinkben található nagy zsírsejtek kisebbekre bomlanak, a véráramba jutnak. A vér elszállítja ezt a nagy energiájú anyagot az izmokba (az ott található építőkövek egyikébe, a mitokondriumba), ahol elégnek és víz, széndioxid, energia lesz belőle.

Láthatjuk, hogy szó szerinti „zsírégetés” nem létezik. „Az égetés” valójában lebontást jelent, amelynek során a táplálékkal bevitt zsír, fehérje, szénhidrát molekulák bonyolult kémiai folyamatok közben alkotórészeikre bomlanak le. Csak a saját izomszövetünkkel tudjuk a saját zsírszövetünket felhasználni!

Hogyan kezdjünk neki a zsírégető mozgásnak?

A zsírégető tréningnél, akárcsak a többi tornánál, fontos a fokozatosság elvének betartása! Nem lehet rögtön 1órát edzeni, ehhez az időtartamhoz több hét alatt jussunk el!

A tréningnek meghatározott pulzusszámon kell történnie, amit a legegyszerűbben Polar óra használatával tudunk ellenőrizni.
Az első edzés előtt mindenképpen szükséges elvégeztetni egy terheléses EKG vizsgálatot orvos jelenlétében. Ez azért fontos, mert minden 4.-5. embernek 120-as pulzusnál magas vérnyomása van, amit egy fitnesztermi teszttel nem lehet kimutatni. Ilyenkor kiszűrhető az esetleges ritmuszavar is, ami Magyarországon minden 10. embernél jelentkezhet.
Mindenképpen jó lenne egy labor-, és hormonvizsgálat is, hisz a panaszok mögött többek között hormonális problémák, cukorbetegség, zsíranyagcsere zavar is fennállhat.

Milyen az optimális edzés?

Fontos, hogy az edzést változatos terheléssel végezzük, így a szervezetünk nem szokik hozzá, és tudunk fejlődni. A szinten tartáshoz heti 3×1 óra kardio edzés ajánlott, a lassú, biztos fogyáshoz heti 4×1 óra, míg a gyors, látványos fogyáshoz 5×1 óra kardio edzésre van szükség.

Honnan tudjuk, hogy számunkra melyik az ideális pulzusszám, ahol kellően dolgozik a szervezetünk, de nem tesszük ki magunkat az indokoltnál nagyobb megterhelésnek?

A legegyszerűbb módszer, hogy az edzéshez ajánlott pulzusszámot a maximális pulzus (220-életkor) 60-70%-a között tartjuk. Tehát a zsírégető zóna alsó határértéke (220-életkor) x 0,6, míg a zsírégető zóna felső értéke: (220-életkor) x 0,7. Azaz egy 49 éves embernek 102 és 120 közötti pulzusszám a megfelelő.

Melyek a legjobb zsírégető sportok?

A kardio tréning olyan edzés módszer, amely a keringési-, és légzőrendszer kapacitását, terhelhetőségét fejleszti. Minden olyan tréning idetartozik, amely nagy oxigén felvétellel jár.

Ilyen többek között a Fit-Ball, a Soft-Ball, a Power Walking, a Nordic Walking, és a Pilates, valamint a fitnesztermekben végezhető mozgások közül a kerékpár, a futópad, a lépcsőzőgép, stb. használata.

Mi az előnye a fitnesztermekben található gépek használatának?

Ezek mindegyike ízületkímélő berendezés. A gépen különböző programokat lehet beállítani és a pulzus is állandóan ellenőrizhető. Egyénileg állíthatjuk a sebességet, a nehézséget, az időtartamot, így mindenki a saját szintjén tud edzeni.

Melyik gépet válasszuk?

Mindenki keresse meg és válassza ki az önmagához legközelebb álló mozgásformát, ami egészségi állapotának is megfelelő, és jókedvvel, örömmel, vidáman végez! Jó megoldás, ha több gépet is használunk egymás után, így a mozgás nem lesz unalmas. Nem kell 40 percet egy gépen edzenünk, helyettesíthetjük nyugodtan 4 különböző gépen végzett 10-10 perces mozgással is. A futópadon nem csak futni, hanem gyalogolni is lehet. A meredekséget állítva, jól formálja a popsit, combot, és a lábakat is. Az ellipszistrénerrel a sífutáshoz hasonló mozgást végezhetünk. A kerékpárnak két fajtájával találkozunk a fitnesztermekben, a hagyományos és a háttámaszos változattal. Utóbbit a gerinc-, csípő-, térdproblémával küszködők is gond nélkül használhatják. Bár a kerékpáron nem emelkedik magasra a pulzus, ezen szükség esetén kézi súlyzó alkalmazásával segíthetünk. A lépcsőzőgép a lépcsők megmászását imitálja. Nagyon nehéz rajta dolgozni, hamar felviszi a pulzust, ám a problémás testrészeket nagyon jól megdolgoztatja. Az evezőpad ideális a törzs izmainak a fejlesztéséhez, megdolgoztatja a karokat és a hasizmot is.

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Spam Protection by WP-SpamFree Plugin